Fredrik Lindström i spåret

Fredrik Lindström är mest känd för sitt deltagande i “På spåret” där han tillsammans med Kristian Luuk levererar fredagsunderhållning för hela svenska folket. De har jobbat ihop i många år, till en början i radioprogrammet Hassan där programledarna gjorde finurliga busringningar och andra sketcher. Fredrik Lindström har också gjort flertalet kulturprogram på SVT och framträtt som stå-upp-komiker både själv och senast med Henrik Schyffert. “Världens modernaste land” gestaltade Sverige och svensk kultur och föregångaren “Värsta språket” fokuserade på just svenska språket. Hans utbildning i lingvistik vid Uppsala Universitet kom väl till pass, samt hans akademiska, ibland lätt studentikosa humor som utvecklats vid Södermanlands-Nerikes nation och andra platser i Uppsalas studentliv.

Men, det är givetvis inte denna rundlätta myskomiker som tillhör världseliten i skidskytte. Denna Fredrik Lindström från Bredbyn i Anundsjö församling som tävlar för svenska landslaget och Anundsjö SKF är av annan karaktär. Hans främsta resultat är kanske världscupsegern i italienska Antholz på distansen 10 km, som också kallas för sprint. En annan värdefull merit är bronset i masstarten i skidskytte-VM i Ruhpolding där han kom trea efter den smått oövervinnerlige Martin Fourcade från Frankrike och den svenske kollegan Björn Ferry. Dessutom tog han brons i Nove Mesto 2013 under VM påföljande år.

Senaste åren har det varit ganska knapert med framgångar för Lindström, alltså skidskytten Lindström och inte komikern. Komikern har haft stor framgång med sin stå-upp-show “Ägd – pengarna eller livet” med Henrik Schyffert, som har gjort lika stor succé som föregångaren “Ljust & fräscht”. Men Lindström, skidskytten, har tyvärr befunnit sig på obekvämt avstånd från pallen i både världscupen och mästerskap, liksom landsmannen Björn Ferry, som slutade skjuta och skida professionellt 2004 efter 13 säsonger.

Hur ser det då ut säsongen 2016/2017?

Jo, säsongen började mycket bra med en andraplats i världscuptävlingen i Östersund, men tyvärr höll trenden inte i sig. I Nove Mesto och Oberhof blev han inte ens topp 30. Sedan har det blivit bättre och han har knipit en sjätteplats och niondeplats och varit i topp 20 i nästan alla lopp. Detta bådar gott inför VM i Hochfilzen i Österrike som börjar i veckan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *