Bäst i Sverige och världen 2017

I längdhoppsgruppen har 23-åriga Shakeelah Saunders från USA det bästa resultatet senaste månaderna. Den 9:e december i Bloomington i delstaten Indiana hoppade längdhopparen 6,73 m. Längst i år hoppade Keturah Orji, också hon från USA, i en tävling i Fayetteville i delstaten Arizona, med sitt hopp på 6,63 m. Hoppet gjordes den 27:e januari, vilket var samma dag som Claudia Salman från Tyskland hoppade 6,60 i tävlingen i Erfurt.
Det fjärde bästa resultatet i år stod 14-åriga franska talangen Heather Arneton för. I tävlingen i Eaubonne hoppade franskan 6,57 m. En helt annan ålder har kubanska Yarianny Argüelles med sina 32 år, som har femte bästa längden i år, vilket hon satte i tävlingen i Madrid den 2:a februari.
Bland svenskarna har Malin Marmbrandt lyckats bäst med sitt hopp 6,29 m, som hon satte i Uppsala 28:e januari. Knappast ett medaljhopp för inne-EM som anordnas i Belgrad i mars, men fortfarande en av de 40 bästa längderna i världen i år.

Alexander Brorsson tangerade sitt årsbästa på 7.89 sekunder i 60 m häck i försöket, vilket är ett gott tecken. Men på 60 m har senaste dagarna varit allra mest fröjdfulla för herrarna. Tre personer lyckades komma över kvalgränsen 6.74 i finalen i Friidrottens Hus i Göteborg. Austin Hamilton drog längsta strået med 6.69, Sulayman Bah en hårsmån ifrån på 6.70 och därefter Odain Rose på 6.71. Tre hundradelar, tre löpare och tre klara EM-deltagare. Samtliga åtta finalister sprang under 6.85. Världsårsbästa på distansen innehas av Christian Coleman på 6.51.

En rolig överraskning i femkampen är Bianca Salmings framgångar. I Tallinn i helgen överträffade hon sig själv med ett personligt rekord i höjdhopp på 1,86 m, ett tangerat personbästa i längd och strålande resultat på både häcken och 800 m. Detta ledde till ett personligt rekord i femkamp på 4.338 poäng vilket ökar hennes chanser att få delta i inomhus-EM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *