Ulf Karlsson dömd i fallet mot Zlatan

Under förra året skrev Ulf Karlsson sju ord som i slutändan kostade honom över femtiotusen kronor och oerhört mycket möda och besvär och medial uppmärksamhet.“Det är bra jobbat med skivstången det!” var de ord som han sa, i en tydlig kontext av doping.
Det var en mycket besviken och bitter Ulf Karlsson som lämnade rättssalen. På Facebook kommenterar han rättegången och är besviken på rättsväsendet och känner sig bestulen på sin yttrandefrihet. Han miss
tänker att Zlatans stjärnstatus och den välformulerade advokat som företrätt Zlatan bidrog till domen.

Visst låter det underligt att en insinuant kommentar leder till en dom för grovt förtal. Men det är tydligt i den paneldiskussion där Ulf Karlsson yttrar dessa ord att han misstänker Zlatan för doping. Han nämner Zlatans viktuppgång i samband med att prata om dopning inom lagsport och de italienska klubbarnas doping, som har bekräftats av spelare. Förutom att insinuera att Zlatan har använt droger för att bygga muskelmassa pratar han om att Italien och Grekland generellt är bra på att fuska, och det är oklart om det gäller generellt eller endast i dopningsfrågor. Det är underligt att en förbundskapten i en så stor idrott uttrycker sig på detta sätt, med tanke på att det inte finns något land där inte dopning använts. Ibland undrar man om inte dopningsskandalerna handlar mer om var man undersöker extra noga, än att vissa länder är speciellt opålitliga.

Zlatan avstod från att yrka på skadestånd, men rättegångskostnaderna tillföll Ulf Karlsson. Även om han inte själv känner att domslutet är rättvist tänker han inte överklaga – han vill lämna detta bakom sig och gå vidare.

I det samtida Sverige pågår debatten om yttrandefrihet för fullt. En del anser att det finns en åsiktskorridor och att man måste tycka på ett visst sätt. Andra menar att det inte finns någon sådan åsiktskorridor utan att man fortfarande får uttrycka sig fritt. Det är troligt att Ulf Karlsson i och med detta sällar sig till den första gruppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *