Super-Stina i toppform

Det kanske största hoppet för svensk del i skid-VM i Lahtis är den 23-åriga Stina Nilsson.
Hon har denna säsong varit på pallen och vunnit flera gångar och varit jämn, inte bara i sprint utan även på distanslopp. I Tour de Ski i januari vann hon tre(!) världscuptävlingar och placerade sig på tredje platsen i världscupen. På sprinttävlingen i Val Mustair, som är en del av Tour de Ski-tävlingen vann hon sprinten. Skiathlon-tävlingen i Tour de Ski som gick i Oberstdorf vann hon likaså. På 10 km i klassisk stil med masstart knep hon dessutom segern och visade att hon både behärskar den klassiska stilen som fristil, sprintlopp som medeldistanslopp.

Oavsett gren blir Stina farlig i årets VM, och en fröjd för svenska åskådare som hejar på Sverige. Förutom succén i Tour de Ski har hon varit jämn under säsongen, framför allt på sprintsidan. I senaste världscuptävlingen i Falun, på svensk mark, vann hon sprinten och på 15 km-loppet i klassisk stil kom hon fyra, vilket visar på hennes otroliga bredd, sin ålder till trots. Det är inte för inte som hon har fått namnet Super-Stina.

Helt ny är hon förstås inte i spåret. Sedan i mars 2012 har Stina tävlat i världscupen och nådde pallen två år senare i Drammen då hon tog en 3:e plats. Hon har sedan tagit fler och fler segrar i sprintlopp för att under säsongen 2015/2016 ge sig ut på längre distanser med ett silver i Ruka på 10 km jaktstart i klassisk stil som bästa resultat. Med säsongen 2016/2017 har hon visat att hon kan åka distans på riktigt och med segrarna i Tour de Ski och flertalet topp-10-placeringar är hon ett verkligt hot för konkurrenterna och en tillgång i egentligen alla svenska stafettgrenar. Som supporter till det svenska skidlandslaget ska det bli mycket spännande att se vad Super-Stina kan göra i Lahtis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *