Landslagläkarens utsago i Johaugfallet

Vid förhören på Ullevål i Oslo gav landslagstränaren Fredrik Bendiksen sin bild av dopingskandalen med Therese Johaug. Bendiksen, som redan har tagit på sig skulden för det inträffade och avgått som landslagsläkare beskrev på nytt hur han hade gjort ett stort misstag, hur mycket han grämde sig och hur det hade plågat honom att hans misstag gått ut över en idrottare.
Enligt Bendiksen köptes salvan på ett italienskt apotek efter att ha först testat en annan salva som inte gav önskad effekt mot de sönderbrända läpparna. Han sökte efter en antibakteriell salva som innehöll nyomecin, vilket var e
tt antibakteriellt ämne som han efterfrågade. Han säger att han också läste på förpackningen att det innehöll Clostebol asetat, men att det inte gick upp för honom då att ämnet fanns på Wadas lista över ej tillåtna medel, vilket han i efterhand inte förstår hur han kunde missa. En förklaring att han inte reflekterade över substansen kan ha varit att han inte förväntade sig anabola steroider i denna typ av läkemedel, för att det inte finns i Norge. Märket som fanns på förpackningen kände inte Bendiksen till då det, enligt hans utsago, är en speciell märkning i Italien som han tidigare inte sett.

Bendiksens utsago berättar i förhöret när han köpte medicinen och var. ADN har samtalat med personalen på apoteket och undersökt att det var just dessa mediciner som köptes och dessa datum, och till en kostnad av 18,14 euro från Bendiksens kreditkort. Således verkar Johaugs och Bendiksens utsagor troliga. Det betyder troligen att deras historia är den korrekta och att det var ett misstag från dem båda att inte se att produkten innehöll anabola steroider och att det fanns en märkning. En alternativ förklaring är att salvan har köpts för att dölja högre doser som tagits några veckor tidigare. Men troligen köper norska skidförbundet att det var ett misstag och att Johaug får ett straff på 14 månader på grund av att hon inte handlat med uppsåt att förhöja prestationen med detta medel och gjort tillräckligt för att informera sig, även om hon borde ha gjort mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *