Jonna – ett av våra VM-hopp

Söderhamn har senaste dagarna varit värd för SM-tävlingarna i skidor som har fungerat som en uppladdning inför VM, men också som en tumstock för formen hos skidåkarna som ligger till grund för om de får tävla i Lahtis om knappt tre veckor eller inte. På söndag kommer Rikard Grip, som är förbundskapten för det svenska skidlandslaget, att presentera truppen som ska åka till Finland och förhoppningsvis kamma hem många guld och medaljer till Sverige.

En som troligtvis får komma med till Lahtis är Jonna Sundling, även om konkurrensen är väldigt hård på såväl dam- som herrsidan. Det finns fler svenska skidåkare i världsklass än antalet platser tillgängliga, precis som är fallet för Norge, som är en ännu större dominant i skidvärlden.

Jonna Sundling knep första plats i sprinttävlingen i SM, före Jennie Öberg och Evelina Settlin. Detta för andra året i rad. Det ska tilläggas att det saknades flera stjärnor i startfältet. Stina Nilsson körde inte alla lopp i detta SM. Inte heller Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla eller Hanna Falk fanns med på distansen. Hon har alltså ett antal rivaler när det gäller platserna i truppen inför VM.

Jonna är 22 år och har seglat upp som en rejäl kandidat till pallen i VM. I Davos i början av december hade hon bästa kvaltid och kom på fjärde plats i finalen. Nu senast i Falun kom hon på 6:e plats i sprinten i finalen och är således i god form. På 10-kilometersloppet i klassisk stil nu på SM i Söderhamn placerade hon sig 3:a vilket är bra i den hårda svenska konkurrensen. Med Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla framför sig och såväl Hanna Falk, Anna Haag och Emma Wikén framför sig har hon all anledning att vara nöjd över detta resultat.

Jonna kommer från Umeå men när hon är i Sverige bor hon normalt i Östersund. Hon tävlar för IFK Umeå och svenska landslaget och har Johan Granath som tränare i landslaget och Mattias Persson som personlig tränare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *