Inget orienteringspris på idrottsgalan

Orienteringsintresserade kunde glädja sig över inte bara en, utan två, nomineringar till årets idrottsgala som hölls i Globen och sändes i Sveriges Television. Tove Alexandersson var dessutom nominerad inte bara till årets kvinnliga idrottare utan också till Jerringpriset, folkets pris.
Vad Tove Alexandersson gjort senaste åren är sensationellt. I orienteringstävlingarna kammade hon hem två EM-guld och två VM-guld och vann den totala världscupen för tredje året i rad. När det gäller skidorientering har hon bara under 2016 vunnit både två EM-guld under mästerskapen i skidorientering i Österrike. Dessutom tog hon tre medaljer i andra grenar i samma mästerskap. Sedan tidigare har hon 5 VM-guld i skidorientering på sin meritlista, trots sin ringa ålder av 24 år.

Det finns andra sensationella idrottare i Sverige också och den som fick ta emot Jerringpriset blev till sist Peder Fredricson, främst för sina insatser i ridsport under OS i Rio där han knep ett silver. Ridsporten är en populär sport hos många svenskar, i alla fall bland dem som röstar om Jerringpriset, och eftersom det är folket som bestämmer fick orienteringsstjärnan se sig besegrad, då orienteringens popularitet tyvärr inte går att jämföra. Självklart kan nomineringarna till dessa orienterare ändå hjälpa att uppmärksamma och göra sporten mer populär.

Årets kvinnliga idrottare blev Sarah Sjöström, som återigen levererade och fixade OS-guld i världsidrotten simning och Tove fick även i denna kategori anse sig besegrad. Priset till årets ledare gick till Lars Lagerbäck och orienteringsledaren Håkan Carlsson fick se sig besegrad, men var ändå mycket stolt över nomineringen och uppmärksamheten för sporten som nomineringen gav. Han kommenterar i en intervju att förutsättningarna för landslagslöparna är svåra när det gäller att nå ut i media och att klara sig ekonomiskt och utöva idrotten, och betonar vikten av att sporten syns så att löparna kan få bättre villkor och ett större intresse för sporten kan skapas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *