Från SM till VM

Snart är det dags för VM i den finska orten Lahtis. Den 22 februari börjar tävlingen och pågår till 5:e mars. För svenskarna ser chanserna goda ut för att det ska bli ett framgångsrik OS. Med skidåkare som Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson och Markus Hellner på herrsidan är toppen bred och bredden toppen. På damsidan är inte läget sämre med åkare som Charlotte Kalla, Jonna Sundling, Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson utan att ens ha nämnt alla hopp för pallplaceringar.
SM-tävlingen 2017 gick av stapeln nu i Söderhamn första dagarna av februari och när det gäller sprint var det Teodor Peterson som drog längsta strået. Karl-Johan Westberg blev den som utmanade Teodor på upploppet, vilket var ett lite förvånande namn med tanke på startfältet som var av yppersta världsklass. Calle Halfvarsson var den stora favoriten tillsammans med Teodor men för honom fungerade det inte alls denna tävling. Han åkte ut redan i semifinalen genom en taktisk miss, som han grämde sig mycket över. Han var passiv i sitt heat och när det var dags för upplopp hade han inte möjlighet att åka ikapp och slutade där som fyra. Emil Jönsson har haft problem med nerverna, men inte mentalt, utan med ryggnerverna, och kunde inte heller utmana Teodor i finalen utan slutade där fyra.

Inför VM i Lahtis är det hoppfullt med Teodor Peterson men lite mer osäkert med Emil Jönsson. Om Calle Halfvarssons skidåkning var en miss av engångskaraktär eller om det visar på en sämre karaktär får framtiden utvisa. Det är ett par veckor kvar till Lahtis-VM och för Calles del ska de främst tillbringas på hög höjd för att förbättra formen inför VM tävlingen. Som svensk får man hoppas att uppladdningen och formkurvan går åt rätt håll och att Halfvarsson prickar rätt när VM-tävlingarna börjar om knappt tre veckor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *