För-OS i Pyeongchang

Det är ingen överdrift att säga att startfältet i sprintvärldscupen i Pyeongchang inte är det främsta någonsin. Nu närmar sig VM i Lahtis (eller Lahti, som finländarna och de flesta utlänningar benämner orten) och många åkare börjar sin sista träningsperiod för att pricka formen inför mästerskapet. Dessutom har flera länder sina mästerskap just i denna tid, och mästerskapen fungerar också som en uttagning inför VM. Eftersom formtoppen inför VM bör vara ganska nära även i dessa dagar är det ett bra tillfälle att försöka se vilka som håller i mästerskapet eller inte. Med detta sagt går det förstås aldrig att säga vilka som det var rätt att plocka ut eller inte – det finns personer som brukar prestera gott på tävling generellt och andra som helt plötsligt tänder till och överträffar sig själva.

I nordiska mästerskapen som körs nu är det förstås hårdast konkurrens och som extra plus får tävlingen besök av flera stora ryska åkare. Det går inte att komma ifrån att flera av de som inte får vara med i truppen har chans på guldmedalj – en bedrövlig situation för dessa idrottsmän och kvinnor och för det norska folket. Samtidigt hade inte lika många svenskar fått komma med på VM om det inte hade funnits kvoter för varje land.

I SM i Söderhamn vann Charlotte Kalla sitt klassiska 10 km-lopp och Jonna Sundling sitt sprintlopp. 10 km-loppet i klassisk stil var relativt stjärnfullt med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Hanna Falk, Jennie Öberg med flera, men sprintloppet var inte lika namnkunnigt.

Hur gick det då i för-OS i Pyeongchang?

Jo, Maria Nordström tog sig till kvartsfinal i sprinten, klarade sig galant vidare och var på håret att komma vidare till final, men fick se sig besegrad av ingen mindre än Justyna Kowalczyk – med en tiondel. Hon slutade som sjua i tävlingen. Robin Norum blev bäste svensk med en 18:e plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *