Ett EM i backspegeln

Fotbolls-EM var inte det målrikaste någonsin på långa vägar. Anfallsfotbollen som finallaget Portugal gjort sig känt för var inte utmärkande för dem i detta mästerskap och ett försiktigt spel med fokus på försvar var det gällande. I finalen mot Frankrike lyckades ändå Portugal med lagkapten Cristiano Ronaldo knipa segern, efter ett mål av spelaren Èder, som senaste åren har spelat i Swansea och Lille.
Till Swansea såldes han för 5 miljoner pund men efter att inte ha gjort mål på 15 matcher lånade laget ut honom till Lille, där han gjorde mer nytta. Han hjälpte till att Lille kvalificerades till UEFA-cupen och skrev år 2016 på ett fyraårskontrakt med klubben.

Bland de som spelade på odds kunde hen som hade tippat på att Èder skulle göra mål i förlängningen skatta sig lycklig, för vem hade trott att denna Lillespelare som inte hade gjort ett enda mål i turneringen tidigare, skulle avgöra matchen och hela EM-turneringen? Även världens mest informerade em guide hade haft svårt att kalkylera en sådan utgång.

Nej, de flesta hade nog tippat på att Cristiano Ronaldo skulle vara den som förde Portugal till ett guld. Men det var tydligt att han hade stora skadeproblem och efter 25 minuter fördes Ronaldo av planen till följd av en knäskada. Ronaldo bars ut på en bår och fick inte vara med och spela hans kanske livs match. Vem vet vad han gick igenom bakom kameror, ljuslyktor och publikvrål. Det som ärar honom som fotbollsspelare är sättet han ändå tog sig igenom det, och Èder med flera har berättat om hur han peppade laget och hur han uppmanade laget att kämpa och att någon annan måste avgöra matchen nu.

Av dessa 11 Ronaldopeppade spelare blev det Èder som tog chansen och avgjorde EM-slutspelet, så att Portugal tog sitt första EM-guld någonsin, mot värdlandet Frankrike. Detta blev en revansch för laget som 2004 förlorade finalen på hemmaplan mot uppstickaren Grekland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *