Dopinghärvan med Therese Johaug

Den stora snackisen senaste året i skidvärlden har varit den norska skidstjärnan Therese Johaugs dopingprov och hela processen. Fallet har uppmärksammats speciellt av flera olika anledningar. Ett är förstås att Johaug är kanske den allra bästa skidåkaren på damsidan. En annan anledning är att det ställer frågan om vad som är doping och vad som är tillåtet och vilka straff som bör finnas för dopade åkare. En tredje anledning är att Johaug har uppträtt mycket förkrossad och gråtit floder i presskonferenser och verkat trovärdig i sina förklaringar och väckt mycket sympati hos folk och media.

Den medicinske experten på RF Åke Andrén-Sandberg säger att det mycket väl kan stämma att den lilla mängd på 13 nanogram clostebol per milliliter som Johaug fick i sig kan ha varit på grund av den läppsalva som Johaug använde för att behandla läpparna. Läpparna som skadades av för mycket sol och ej skonsamt väder under ett träningsläger i Italien. Samtidigt är det inte uteslutet att dosen är en rest från en större dos som tagits några veckor innan provet togs. Det är inte heller uteslutet att salvan kan ha använts för att dölja en annan typ av doping.

I nuläget är det föreslagna straffet 14 månader från datumet 18:e oktober 2016, men domen är inte fastlagd. Men det kan bli upp till 48 månaders avstängning, vilket är straffet för medveten dopning eller grov oaktsamhet. Hur aktsamt Johaug anses ha handlat styr längden på straffet. Ibland sänks straffet till så lite som 12 månader om idrottaren anses ha liten skuld i dopningsfallet.

För Therese Johaug är det viktigt att det blir 14 månader och inte mer, eftersom OS 2018 i Pyeongchang faller inom denna tidsperiod. Eftersom det är Norges idrottsförbund som sätter domen är det troligt att domen blir sådan, även om det egentligen inte ska spela någon roll. Att straffa sina idrottare för milt skadar ett lands idrottsförbunds anseende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *