Dopade ryssar till skidskytte-VM

Jirina Starykh är en skidskytt på damsidan som tidigare stängts av för doping. Nu har de avtjänat sitt straff och ska tävla i Österrikiska Hochfilzen som startar i veckan. Helt enligt regelboken, men det är inte utan att det väcker känslor.
Detsamma gäller en rysk skidskytt på herrsidan som heter Alexander Loginov. Han ertappades med dopingsubstansen Epo i kroppen 2014 och har varit avstängd i två år, men han har följaktligen avtjänat sitt straff och startar nu i Österrike. En som reagerat starkt på detta är fransmannen och överlägset bästa skidskytten Martin Fourcade. En kommentar på Instagram lydde att “Glöm inte en av hans (Loginovs) mest betydelsefulla meriter: att han har varit avstängd i två år för att ha brukat “Epo”. Jevgjenij Redkin, en gammal OS-medaljör från Ryssland, kommenterar till rysk media att Fourcade kanske är rädd för konkurrensen och därför skriver på detta viset, och tillägger att han är en fegis. Det är väl föga troligt med tanke på Fourcades överlägsenhet, men skidsporten är i ett ilsket läge nu.

De 1000 ryska idrottare vars prover kan ha blivit manipulerade har varit det stora samtalsämnet i vinter. Stora stjärnor som Legkov och Vylegzhanin har blivit ertappade med manipulerade prov och i en gigantisk rapport av McLaren ligger många fler idrottare illa till – med all rätta givetvis. Detta upprör förstås många idrottare som är rena, eller i alla fall säger sig vara rena.

Redan innan säsongen kom chockbeskedet att Therese Norhaug hade förhöjda doser av ett dopningsklassat medel i kroppen. Huruvida detta var av en kräm för torra läppar eller inte och vad som är en rimlig påföljd, har varit den stora snackisen i vinter. Som det ser ut nu får hon inte tävla på 14 månader men sista ordet är inte sagt.

Dopningsskandalerna har lett till stora diskussioner om dopning och vissa idrottare eller branschfolk vill ha totalt medicinstopp, så att inte ens astmatiker får ta astmamedicin till exempel (nu verkar det som om majoriteten av vissa landslag har astma, vilket kan ifrågasättas) till att annat branschfolk menar att dopingen skall släppas helt fri. Frågan är hursomhelst problematisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *