Det våras för VM

Snart är det dags för säsongens stora vintersporthändelse, nämligen VM i Lahtis, eller Lahti som det kallas på finländska, och som också används internationellt. För den skidåkningsintresserade kommer möjligen bilden upp av kraftpaketet Johann Mühlegg när Lahtis kommer på tal, när han ursinnigt kämpade på i egen majestät och vann med över två minuter. Dessa bilder rullades sedan upp på nytt när Mühlegg ett par år senare ertappades med förhöjda halter av en syntetisk form av Epo, som förhöjer antalet röda blodkroppar och frågan om han var dopad även under Lahtis-VM förföljer både honom, tittarna och hans rykte.

Att Lahtis blir föremål för en stor dopingsdiskussion är redan givet, då det redan denna säsong har uppdagats att ryska dopningsprover på upp till 1000 idrottare har manipulerats, och dessutom har doping inom norska landslaget varit i hetluften, framför allt, men inte uteslutande om Therese Johaug. Men det finns goda skäl att se fram emot tävlingen förstås, inte minst med svenska ögon. Skidsport är en mycket spännande och underhållande sport att titta på och SVT satsar hårt på att bevaka inte bara VM, utan hela världscupsäsongen väl, vilket också har gjort att kommentatorerna har blivit mycket populära och närmast fått stjärnstatus och citeras i andra medier.
Detta år ser också ut att kunna bli ett bra år. Jacob Hård, en långkörare inom sportjournalistiken i Sveriges Television, anser att det finns 16 medaljchanser för Sverige och tror att Sverige kan knipa sex-sju medaljer i detta VM. Sverige har under senaste mästerskapen presterat mycket bra och har lyckats pricka formtoppen. Förmodligen lär inte förutsättningarna i Lahtis i Finland skilja sig alltför mycket från svenska förhållanden och det kommer vara mycket svensk publik på plats för att heja på åkarna.

En av de största favoriterna till guld är Stina Nilsson som kör sprintloppet i fristil. Sprint är en gren där allt kan hända, och hon har norska Falla som motståndare med samma potential. Den 23:e februari får vi se vem som är starkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *