Charlotte Kallas speciella SM-uppladdning

I Söderhamn gick årets SM-tävling i skidor av stapeln och som väntat vann hon överlägset över de närvarande skidåkarna när det kom till 10 kilometer klassiskt. Ida Ingemarsdotter som kom tvåa var mer än två minuter ifrån Charlotte. Detta blev Charlotte Kallas 23:e seger i SM i skidåkning vilket gör henne till bästa SM-åkaren genom tiderna, sett till antalet vinster.
Och uppladdningen var den bästa tänkbara. Lagkamraten i Piteå Elit som heter Jennie Öberg är en mycket nära vän. Denna natt inte många centimeter ifrån, eftersom de delade säng. Och stämningen var uppsluppen minst sagt. Faktum var att Jennie inte kunde sluta fnissa och gjorde det lika svårt för sig själv som för Kalla att somna.

Jennie Öberg hade i sig en lite tveksam uppladdning inför förra årets SM. I en utförsbacke råkade Jennie ut för ett fall och skadade sig så att handen var tvungen och gipsas och det var tveksamt om hon skulle komma till start. I slutändan gick läkningen dock mycket snabbare än väntat och det var ingen fara på taket.

Inför detta årets SM har ingen handskada gjort sig gällande. Dock är formen inte på topp i år heller, och det verkar som att hon missar VM i Lahti nu i februari. I 10 km klassisk placerade hon sig på 9:e plats och var inte alls i närheten av Kalla i spåret, till skillnad från sängen.

Charlottes SM-medalj i 10 kilometer i klassisk stil var hennes 23:e, men den första SM-medaljen tog hon i fristil på samma distans 2007, i Åsarna, vid 20 års ålder. Hennes främsta meriter är förstås bättre än så. På vinter-OS i Vancouver 2010 tog hon guld i 10 km fristil och i Sotji i senaste vinter-OS i Ryssland tog hon guld med damlaget i stafetten tillsammans med Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén. Hon fick bragdguldet för sina insatser i detta OS 2014, och fick också Jerringpriset 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *