Chans till VM-guld

I mars är det dags för VM i skidorientering i Krasnojarsk i Ryssland och Erik Rost som tävlar för Alfta-Ösa har chans att vinna guldet. Erik vann världscupen säsongen 07/08 och förra säsongen 15/16 och har tidigare tagit EM-guld, men tyvärr aldrig lyckats nå förstaplats i en VM-tävling. Med stafettlaget innehållande Rost, Arnesson och Holmberg, lyckades Sverige få ett VM-silver 2015 och han fick under samma mästerskap brons i sprintgrenen. Dessutom tog han ett brons i mixstafetten tillsammans med Josefine Engström.
I senaste världsmästerskapet tog Josefin Engström guld på långdistansloppet, medan hon fick se sig besegrad av guldmedaljören och landsmaninnan Tove Alexandersson och silvermedaljören från Norge vid namn Audhild Bakken Rognstad. Alexandersson och Engström tillsammans med Sandbert tog också guldmedaljen i sprintstafetten 2015 som anordnades i Hamar/Löten i Norge. Det ska bli intressant att se vad damerna kan hitta på i detta mästerskap som startar 6:e mars, lagom till att skid-VM i Lahtis avslutas.

Skidorientering är inte särskilt känt vare sig bland svenskar eller internationellt och kan låta som en fluga, ungefär lika underlig och godtyckligt påkommen som skidskytte. Men faktum är att sporten har lång tradition. Första tävling gick av stapeln redan 1887 och anordnades av skidklubben SK Vidar med hemvist i Sundsvall. SM i budkavlelöpning på skidor, där du själv får välja väg mellan kontrollerna, anordnades för första gången 1910. Idrotten skidorientering är till och med godkänd av IOK sedan 1949, även om ingen OS-arrangör har tagit med grenen i sitt utbud.

Skidorienteringen har varit en gren som legat under Svenska Skidförbundet, men sedan juli 2011 ligger det under Svenska Orienteringsförbundets bord. I början kunde tävlingarna hålla på länge och gick över stora områden. Första mästerskapet vanns av Härjedalens IF med en segertid på mer än 28 timmar och över en distans på ca 175 km. Idag är långdistansloppen istället runt 20 km och pågår under betydligt kortare tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *