Bara åtta OS-guld för Bolt?

En del personer har det inte lätt. Ett exempel är atleten Usain Bolt som har vunnit det mesta som går att vinna inom 100 meter, 200 meter och 4×100 meter, och tre gånger om dessutom. Nu har det uppdagats att landsmannen Carter hade ämnet methylhexaneamin i kroppen när jamaicanska stafettlaget vann loppet på 4×100 meter i OS i Peking 2008. Detta betyder att Usain Bolt tvingas lämna tillbaka sin guldmedalj som han fick för loppet. Det gäller också lagkamraterna i stafettlaget Asafa Powell och Michael Frater.
Carter har ett personligt rekord på 9,78 på 100 meter från 2010, vilket innebär att han är sjätte snabbaste löparen genom tiderna. Tillsammans sprang stafettlaget på 37.10 sekunder vilket var dåvarande världsrekordet, vilket nu möjligen kommer att ses som ogiltigt. Det nuvarande världsrekordet slog dock Jamaica i London-OS 2012 med en tid på 36,84 sekunder. I detta lag var också Nesta Carter med, liksom Usain Bolt, Michael Frater och Yohan Blake. Från dopningstester under detta mästerskap finns dock inte något positivt test från Carters sida och världsrekordet hänger än så länge inte löst.

Usain Bolt kommenterar att det är fruktansvärt att behöva lämna tillbaka denna guldmedalj som han kämpat så hårt för. Samtidigt säger han att det är något som händer i livet och att det inte är något problem för honom att lämna ifrån sig sin guldmedalj, om det blir bekräftat. Något motstridiga uppgifter för denna något egensinniga friidrottsgigant.

Detta leder till att Trinidad och Tobago tilldelas OS-guldet för stafetten på 4×100 meter i OS i Peking, och Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender och Richard Thompson kan skatta sig lyckliga när de får byta in sina silvermedaljer mot ädlare valör. Naoki Tsukahara, Shingo Suetsugu, Shinki Takahira och Nobuharu Asahara från Japan blir sannolikt också glada när de får byta sina bronsmedaljer mot silvermedaljer. Gladast kanske ändå Brasiliens landslag blir, som får ta hand om Japans bronsmedaljer och få sina namn inpräntade i historieböckerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *