2 veckors spänning i Lahtis – första veckan

Formen på många svenska skidåkare verkar vara god och med den topp och den bredd som det svenska skidlandslaget har nu ska det bli mycket roligt att följa VM-tävlingen i Lahtis i Finland. Här är en guide för att inte missa de olika grenarna – dag för dag.
Den 23 februari rivstartar VM med en sprint. Stina Nilsson är en av favoriterna till guldmedaljen i damklassen, men såväl Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling kan göra underverk. I herrklassen är Teodor Peterson bäste svensk, men här kan Calle Halfvarsson också slåss om medaljerna. Emil Jönsson har haft nervproblem i ryggen och är lite osäker, men har också stor potential.

Den 25 februari är det dags för skiathlon, det vill säga ett lopp som går både i klassisk och fristil, första halvan i klassisk stil och andra halvan i fristil. Här kan man hoppas på både Charlotte Kalla och Stina Nilsson på damsidan, och Marcus Hellner och Calle Halfvarsson på herrsidan. Såväl Kalla, Halfvarsson och Hellner är åkare som har varit ojämna senaste åren och denna säsongen, med såväl toppresultat som bottenresultat, och det är svårt att avgöra om det kommer gå som en dans eller spåra ur. Skiathlon är dock en gren som passar alla dessa tre åkare, som är bra både klassisk och fristil. Genom Charlotte Kallas förbättringar i den klassiska stilen ska det bli extra intressant att se grenen ur svenskt perspektiv.

Den 26 februari är det sprintstafett i klassisk stil. Där har Sverige återigen medalj- och guldchans på damsidan, med Stina Nilsson och någon av Falk, Kalla eller Ingemarsdotter, eller kanske Jonna Sundling, vem vet? Eftersom skidsport hänger så otroligt mycket på form, och det är få skidåkare som är riktigt jämna på toppen är det svårt att veta. Lägg därtill valla-problematiken och du har en mängd olika faktorer som gör utgången oviss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *